Petőfi DSE Hévízgyörk

Petőfi DSE Hévízgyörk

Kövess minket:
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Az állam átengedi és mi rengeteg dolgot meg tudunk valósítani a gyerekekkel a segítségével. Ne felejts el nyilatkozni és támogatsd egyesületünket az adód 1%-ával.
Adószám: 18280472-1-13

1891 decemberében Dr. James Naismith a Springfield-i YMCA (keresztény ifjúsági szövetség) iskola (ma Springfield College, Massachusetts) tanára tornatermi elfoglaltságot keresett diákjai számára, hogy rossz időben is mozoghassanak, sportolhassanak. Egy labdajátékot talált ki, ami azóta meghódította az egész világot.

Barackos kosarat szereltek a tornaterem erkélyére 10 láb (3.05 m) magasan, futball labdával játszottak, labdavezetés nem volt csak passzolás, a pálya mérete a mainak csak a fele volt. Az iskola portása szedte ki a labdát a kosárból egy létrán ülve az első megrendezett mérkőzésen 1892 január 20-án. Sok dolga nem akadt, egyetlen kosár született.
Egészen 1906-ig kosarat használtak ezután azonban fokozatosan átalakult a "cél". Palánkot szereltek fel, mert a karzatra szerelt kosárnál a nézők előszeretettel elütötték a labdát, hogy saját csapatukat segítsék. Innentől jelent meg a lepattanó szerzés mint a játék fontos eleme. Idővel fémgyűrű került föl és háló, amely eleinte egy zsinórral össze volt húzva alul és a sikeres pontoknál egyesével engedték ki a labdát. Később ezt elhagyták és kialakult a maihoz hasonló palánk és gyűrű szerkezet.
A labda egy idő után nem futball labda volt, készítettek a sport számára saját labdát, azonban ez sötét színű és olyannyira idomtalan volt, hogy a labdavezetésnek nem volt sok értelme. Az 1950-es években aztán áttértek a sárga színre, hogy a nézők jobban követhessék a játékot és a gyártástechnológia olyan szintre ért, hogy a labdavezetés és cselezés a játék uralkodó eleme lett.

Ezen évek alatt a játék folyamatosan terjedt, nemzeti-, nemzetközi szövetségek alakultak. Kialakult a versenyrendszer nemzetközi szinten és olimpiai sportággá vált.

A sportág legrangosabb bajnoksága az Egyesült Államokbeli NBA (Nemzeti Kosárlabda Szövetség) profi ligája. A szövetség 1946-ban akakult BAA néven majd 1949-ben egyesült legnagyobb riválisával az NBL-el és innen az új névvel a mai napig a legmeghatározóbb szövetség a sportágban.
 

 

Orange Colour Red Colour Blue Colour Green Colour